Védett növények

Miért fontos védeni a ritka, veszélyeztetett és kipusztulóban lévő fajokat, legyen az növény vagy állat egyaránt? Ez jó kérdés, és valószínűleg az a helyes válasz rá, hogy ne pusztuljanak ki, ami azért fontos mert… Igen, ez egy másik kérdés, amelyre kicsit később válaszolnék. Előtte néhány szót szólnék a diverzitásról (változatosság), ami nem más, mint (kicsit leegyszerűsítve) egy adott élőhelyen minél több faj előfordulása, úgy hogy ne legyen egy domináns, uralkodó faj, hanem nagyjából egyenlően, homogénen oszoljanak el ezek. Hisz az ember számára is az a legszebb, ha egy réten ezer meg ezer különböző virágot lát. Ugyanígy vagyunk ezzel bármely más élőlényt tekintve, többet és szebbet szeretnénk látni. Persze nem csak szép élőlények vannak, és ezek is ugyanúgy kipusztulhatnak úgy emberi tevékenység vagy természetes okoknál fogva, tehát ezekre is oda kell figyelni. És hogy megválaszoljam a kérdést, egy újabb kérdést teszek fel: hogy lehet egy diverz közösséget fenntartani? Úgy, hogy vigyázunk arra, hogy minél több fajunk maradjon meg a természetes élőhelyén, nem engedvén, hogy más nem őshonos faj beférkőzzön egy természetes közösségbe, és hogy a diverzitásban résztvevő esetleges veszélyeztetett fajokat nem engedjünk eltűnni. Persze mindezt ésszel kell tenni, nem pedig úgy, hogy mindenfele az eltűnőben lévő fajt neveljük. Tehát a válasz, talán kicsit laikus megközelítésben az, hogy azért fontos, mert így egy változatos világot tudunk fenntartani, amelyet nem csak mi, hanem az elkövetkezendő generációk is láthatnak.

Ismertetnék néhány Kárpát-medencén belül védett növényt, főleg Romániára és Magyarországra koncentrálva. Azonban Románia védett növényeiről szegényes az információ, míg magyarországi adatokból több van, túl sok a felsoroláshoz, így csak néhány fajt próbálok bemutatni mindkét területről, aki azonban több  védett növényfajra kíváncsi az az alábbi linken talál egy letölthető pdf-et – (http://www.termeszetvedelem.hu/index.php?pg=menu_2419). Célom ezzel a rövid bemutatóval, hogy több  veszélyeztetett fajt ismerjenek meg az emberek, mely által ezek védelmét segítjük, ha már csak azzal is, hogy tudunk róluk és nem vesszük meg a virágárus nénitől vagy csak nem tépjük le őket, hogy holmi vázában végezzék, majd aztán a szemetesben.

Inkább gyönyörködjünk bennük a természetben! (Fajlista)

“A Kárpát-medence a Kárpátok, az Alpok és a Dinári-hegység vonulatai által körbevett nagy kiterjedésű medence Közép-Európában, nagyjából a Duna középső folyásának vízgyűjtőterületét foglalja magába. A Kárpát-medence területén ma számos ország osztozik, ezek Románia, Magyarország és Szlovákia teljes egészében, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Szerbia, Szlovénia és Ukrajna pedig kisebb-nagyobb területrészekkel.” (Wikipedia)

Reklámok

Responses

  1. Szuper, vagesz dolgokat tudtam meg!!!!!

  2. Ez mind szep es jo de mijen vajok vedettek erdejben??????


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: